Gezonde muffins voor je darmen

Voeding voor een gezonde huid van binnenuit

Deze heerlijke coconut chufa muffins zijn super lekker en gezond voor jouw darmen. Ze bevatten gezonde vetten, eiwitten en vezels voor de darmbacteriën. En zijn ze vrij van granen, gluten, caseïne, lactose (zuivelvrij), noten en soja. Als garnering heb ik er sesamzaad, maanzaad en een walnoot op gedaan, maar dit kun je uiteraard weglaten wanneer je geen noten, pitten en zaden wil gebruiken.

Tijgernoten (chufa’s) zijn geen noten

Tijgernootmeel is gemaakt van 100% biologische tijgernoten (chufa’s). Het wordt ook verkocht onder de naam chufameel of aardamandelmeel. De tijgernoot bevat gezonde vetten en eiwitten en is eigenlijk geen noot maar een knol. Daarom kun je tijgernootmeel uitstekend inzetten als je geen noten kan verdragen, dan hoef je geen amandelmeel te gebruiken.

Noten, pitten en zaden is zwaar verteerbare kost voor je darmen. Eet ze dus niet te veel en te vaak.

Noten, pitten, zaden en noten- en pittenmeelsoorten en noten-, pitten- en zadenpasta’s bevatten moeilijk verteerbare vetten voor je darmen. Tevens bevatten ze anti-nutriënten o.a. fytinezuur en oxaalzuur. Uiteraard bevatten ze ook gezonde stoffen, dus ze zijn prima om af en toe te eten,
Varieer en wissel ze af! Variatie is ‘Where the magic happens!’.

Gezonde muffins voor je darmen

Voordelen van tijgernootmeel, chufameel:

  • bevat de mineralen magnesium, ijzer, zink en koper en is rijk aan fosfor, mangaan en kalium.
  • rijk aan vitamine E
  • rijk aan vezels. Deze vezels zijn pre-biotica voor je darmen, d.w.z. voeding voor je goede darmbacteriën.

Nodig:

Muffinvorm van Masterclass. Investeer in een goede kwaliteit muffinvorm, gebruik liever geen siliconen. Ik gebruik de muffinvorm van Masterclass.

Voordelen van deze muffinvorm van Masterclass:

  • Voor de hoogste duurzaamheid gegalvaniseerd en gezandstraald, zal deze 1 mm dikke bakplaat niet kromtrekken, noch zal het roesten of afbladderen
  • De BPA- en PTFE-vrije Quantum II dubbele coating garandeert duurzame anti-aanbakbescherming
  • Onderdeel van de meervoudig bekroonde bakgerei collectie van Master Class
  • Met 20 jaar garantie van Master Class en 5 jaar anti-aanbakgarantie

Ingrediënten voor 12 muffins:

* Waarom deze ingrediënten in de MCT-olie gezond zijn om te eten:

Biologische MCT olie blend

Deze MCT olie is gemaakt van 100% biologische kokosolie en bestaat uit Caprylzuur (C8) en Caprinezuur (C10). In tegenstelling tot onze andere MCT olie blends bevat deze biologische variant nog een kleine hoeveelheid Laurinezuur (C12). MCT olie heeft een neutrale smaak en is zowel warm als koud te gebruiken ter vervanging van andere oliën en vetten.

Voordelen MCT vetzuren

MCT vetzuren zijn middellange keten vetzuren. Waar lange keten vetzuren eerst moeten worden verteerd en dan opgenomen worden door de darmen, gaan MCT vetten direct door het lymfesysteem naar organen zoals de lever. MCT vetten zijn dus snel beschikbaar als voedingsstoffen.

MCT vetzuren worden door het lichaam omgezet in moleculen die ketonen genoemd worden. Bij het Keto dieet spelen deze ketonen (en dus de vetten waar ze uitkomen) een belangrijke rol.

Ook voor sporters zijn deze snel opneembare vetten voordelig als voedingsstoffen bij de work-out.

Zo maak je ze klaar:

Pompoenpuree maken:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Halveer de pompoen en verwijder de pompoenpitten.
  • Leg de pompoenhelften met de holle kant naar boven en smeer de pompoen (holle kanten) lichtjes in met olijfolie of kokosolie.
  • Zet de bakplaat ongeveer 40 à 45 minuten in de oven.

Tip:
Je kan dit al de avond van te voren doen. Nadat de oven klaar is, zet je de oven uit en kan de pompoen rustig afkoelen. Je kan het gewoon in de oven laten staan. De volgende dag maak je de muffins.

Verwarm de oven voor op (stand hete lucht) 180 graden en vet de muffinvormen in met MCT-olie of kokosolie. Weeg alles af en doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en roer dit eerst door elkaar, zodat er geen klontjes meer in het meel zit. Voeg dan de eieren, kokosmelk en de MCT-olie er aan toe en roer alles goed met een vork  door elkaar. Prak de pompoen fijn en voeg dit als laatste toe en meng dit goed met vork of lepel tot een egaal beslag. Je kan uiteraard ook een keukenmachine gebruiken, maar ik vind dit net zo makkelijk ;-). Verdeel het beslag over de muffinvormen.

Eventueel kun je de muffins, voordat je ze in de oven doet, nog voorzien van pompoenpitten, sesam- of maanzaad. Druk het een beetje in het beslag.
Bak ze in ongeveer 35 minuten gaar. Laat ze daarna volledig afkoelen, voordat je ze uit de vormen haalt.

Bewaren:

Je kan de muffins prima invriezen, of 3 dagen in de koelkast bewaren.
Combineer de muffin met een sap/ smoothie en 1 of 2 gekookte eieren. Kan zowel voor ontbijt als lunch.

Geniet van je heerlijke gezonde maaltijd!

Bianca Buijs

Heb je mijn hulp nodig? Maak dan een afspraak.
Vul het contactformulier in of bel: 06-18947255

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and Terms of Service apply.