Stress als oorzaak van Dermatitis Perioralis: De symptomen en dé oplossing

Stress kan van buitenaf komen, maar ook binnen in je lichaam plaats vinden. Achterhaal dus de stressor die het clownseczeem veroorzaakt.

Ik geef je hier de handvatten voor. Het kan ingewikkeld zijn, dus mocht je er zelf niet uitkomen dan kan ik je hier uiteraard bij helpen.

 

Wat is stress en hoe beïnvloedt het je huid?

Stress is een ruim en rekbaar begrip dat zowel intern als extern kan ontstaan. Misschien sta je er niet direct bij stil welke factoren stress veroorzaken en hoe dit je lichaam, en daarmee ook je huid, beïnvloedt.

Zowel positieve als negatieve gebeurtenissen kunnen stressvol zijn. Sommige mensen reageren sterk op nieuwe gebeurtenissen in het leven, zoals bijvoorbeeld een nieuwe baan, het moederschap, een verhuizing of een trouwdag.

Stresshormonen

Wanneer je stress ervaart, in welke vorm dan ook, maakt je lichaam stresshormonen aan: noradrenaline en adrenaline. Vervolgens komt cortisol vrij. Cortisol helpt je om met stress om te gaan en zorgt ervoor dat de stressreactie weer afneemt. Hoe lang deze afloop duurt, is natuurlijk afhankelijk van de aard en intensiteit van de stress.

Stress kan zowel van buitenaf komen als intern in je lichaam ontstaan. Het is daarom belangrijk om de specifieke stressor te achterhalen die het clownseczeem veroorzaakt. Ik geef je in dit blog de inzichten hiervoor. Het kan een complex proces zijn, dus aarzel niet om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. Ik sta voor je klaar.

De 21 beste tips bij clownseczeem

Wil je niet wachten en alvast: De 21 beste tips bij clownseczeem ontvangen? Meld je dan hier aan:

 

 

 

Psychische en emotionele stress

Trauma’s kunnen een grote impact hebben, maar ze hoeven niet altijd extreem te zijn. Bij het woord ’trauma’ denk je misschien aan hele heftige gebeurtenissen, maar ook minder ingrijpende ervaringen kunnen traumatisch zijn. Iedereen ervaart het op zijn eigen manier.

De impact van zo’n gebeurtenis kan recent zijn, maar het kan ook een ervaring zijn die al lang geleden plaatsvond. Interessant genoeg kan de basis voor jouw stressgevoeligheid zelfs in de baarmoeder liggen. Als je moeder tijdens de zwangerschap veel stress ervoer, heb jij dit indirect ook meegekregen. Je werd als het ware voorbereid op een omgeving die mogelijk stressvol zou zijn, waardoor je in je latere leven sneller gestrest kunt raken. Het is waardevolle kennis, want het stelt je in staat om hier alsnog iets aan te doen.

Voorbeelden van trauma’s: een overlijden, ontslag, een nieuwe baan, pesten (op school of werk), werkdruk, een verhuizing, ruzies, geestelijke mishandeling, financiële zorgen, als baby in een couveuse liggen, adoptie, enzovoort.

 

Fysieke en lichamelijke stress

Psychische en emotionele stress kunnen zich ook uiten in lichamelijke klachten. Denk hierbij aan migraine, gespannen spieren, spijsverteringsproblemen, angsten, paniekaanvallen, trillen, overmatig zweten, uitputting, een burn-out, chronische vermoeidheid en hormonale disbalans. Deze fysieke symptomen kunnen op hun beurt weer extra stress veroorzaken en van invloed zijn op het clownseczeem.

Fysieke stress door ‘abnormale voedingsmiddelen’ die wij als ‘normaal’ zijn gaan zien. De dosis bepaalt het ‘gif’…

 

Interne stress: 4 factoren die dermatitis perioralis kunnen uitlokken

1. Belastende voeding, voedingsintoleranties

Je lichaam kan de nodige stress ervaren door bewerkte voedingsmiddelen (voeding gemaakt in de fabriek), groenten en fruit die behandeld zijn met pesticiden en herbiciden, suikers, kunstmatige zoetstoffen, transvetten, een overmaat aan linolzuur (zoals in chips en koek), en diverse E-nummers. Daarnaast kunnen exorfinen* in melkproducten, soja en granen, en lectinen* in granen, peulvruchten en nachtschade groenten belastend zijn. Kortom, deze voedingsmiddelen kunnen een sterke interne belasting voor je lichaam vormen.

Het is misschien niet direct duidelijk, maar met name de lectinen in granen, soja en pinda’s kunnen een negatieve invloed hebben op het stresshormoon cortisol. Het blokkeert namelijk de werking van cortisol. Zoals eerder uitgelegd, is cortisol onmisbaar voor het omgaan met stress. Als je al veel stress ervaart en je lichaam moeite heeft om deze te reguleren door een hoge inname van lectinen, kan dit een negatief effect hebben op huidaandoeningen zoals clownseczeem.

* Exorfinen zijn stoffen (eiwitten) in voeding met een morfine-achtige (verslavende) werking. Exorfinen worden in de darmen afgebroken met behulp van het DPP-IV enzym. Wanneer je dit enzym voortdurend aan het ‘misbruiken’ bent voor de afbraak van deze voedingsmiddelen, dan komt DPP-IV niet toe aan zijn andere taken. En kan dit een verstorende werking op jouw lichaam hebben.

* Lectinen zijn afweerstoffen van planten tegen indringers van buitenaf. Ze beschermen de plant en zijn voor ons lichaam (darmen) belastende stoffen.

METEN = WETEN: Meer inzicht met een voedselintolerantietest
Wil je meer info? Klik hier

2. Rottingsflora in de darmen en/of een leaky gut (lekke darm)

Langdurige stress zorgt voor een andere energieverdeling in je lijf. Energie gaat naar je spieren en hersenen, want je ‘moet wegrennen voor die leeuw’. Er gaat dus weinig energie naar je verteringsorganen, hierdoor gaat de maagzuurproductie en darmen achteruit. Een slechte vertering ontstaat waardoor voeding te lang in de maag en darmen blijft liggen.

Dit heeft een negatief effect op goede darmflora bacteriën, deze gaan achteruit en hierdoor ontstaat er minder energie in de darmen. Afvalstoffen hopen zich nu op en er ontstaat rotting. Rottingsbacteriën (pathogenen) gaan de boel opruimen. Eiwitrotting of een slechte vertering van koolhydraten (granen, suikers, melkproducten) kunnen zorgen voor lucht en zo krijg jij die opgezette buik. Hierdoor krijg je stink winden (eiwitten) of geurloze winden (koolhydraten), afhankelijk wat ligt te rotten. Buikpijn en andere ongemakken zoals vermoeidheid, huidproblemen, wattig hoofd, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten e.d. kunnen hierdoor ook ontstaan.

Herken jij deze signalen?

Loop jij rond met deze ongemakken en vermoed je dat stress een rol speelt?

Een ontlastingsonderzoek kan je waardevolle inzichten geven in de conditie van je darmflora en de oorzaak van je klachten. Samen kunnen we vervolgens een gericht plan opstellen om je spijsvertering te verbeteren en die vicieuze cirkel te doorbreken. En een mooie bijkomstigheid: dermatitis perioralis zal hierdoor eindelijk verdwijnen.

METEN = WETEN: Meer inzicht met een ontlastingsonderzoek
Heb je interesse in een ontlastingsonderzoek?
Vul het contactformulier in voor een gratis 15 minuten consult

3. Dehydratatie, te weinig water drinken

Een chronisch tekort aan water, oftewel dehydratatie, is een significante stressfactor voor je lichaam. Wanneer je lichaam 3% gedehydrateerd is gebeurt er al van alles in je lijf. Hier merk jij overigens niks van, maar wenselijk is het dus niet.

Belangrijkste functie van water:

  • Transportmiddel: Water is het hoofdbestanddeel van bloed (ongeveer 90%) en andere lichaamsvloeistoffen. Het transporteert essentiële stoffen zoals zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen en voert afvalstoffen af voor uitscheiding via urine, ontlasting en ademhaling.
  • Oplosmiddel: Water lost een breed scala aan stoffen op, zoals voedingsstoffen, mineralen en chemicaliën. Hierdoor kunnen deze stoffen door het lichaam worden getransporteerd en door cellen worden gebruikt voor allerlei biologische processen.

Zorg ervoor dat je minimaal 30 tot 35 ml water per kilogram lichaamsgewicht drinkt. Voor iemand van 60 kg komt dit neer op 1,8 tot 2 liter water per dag. Koffie en thee mag, maar tellen hierbij niet mee. Bij warm weer of intensieve activiteit is het raadzaam om meer te drinken. Voeg per liter water ¼ tl Keltisch zeezout toe. Ik geef de voorkeur aan gefilterd water. Zelf gebruik ik het filtersysteem van Aquapeak.

Vermijd water drinken tijdens de maaltijd

Drink 30 minuten voor de maaltijd of 1 uur na de maaltijd. Vermijd water drinken (of andere sappen) tijdens de maaltijd, dit verdunt het maagzuur wat je nodig hebt voor een optimale spijsvertering.

4. Disbalans in bloedsuikerspiegel door een verkeerd voedingspatroon

Een voedingspatroon dat continu de insulineproductie stimuleert, is erg belastend voor je lichaam en dan in het bijzonder voor de alvleesklier. De alvleesklier heeft o.a. de taak om de bloedsuikerspiegel te reguleren met behulp van het hormoon insuline. In de oertijd werd insuline hier nauwelijks voor gebruikt, want we aten wat de natuur ons te bieden had. Fabrieksvoedsel kwam in deze tijd niet voor, brood, snoep en chips aten we toen niet.

Maar insuline doet nog veel meer…

Namelijk: het regelen van de spijsvertering door de afgifte van natriumbicarbonaat en spijsverteringsenzymen in de 12-vingerige darm, de regeneratie van de alvleesklier zelf en de samenwerking met andere hormonen zoals o.a. serotonine en dopamine.

De regulatie van de bloedsuikerspiegel heeft voor het lichaam altijd prioriteit. Wanneer je dus constant voedingsmiddelen consumeert die rijk zijn aan snelle koolhydraten (zoals brood, pasta, koek en snoep), is je alvleesklier constant bezig met deze regulatie. Hierdoor kan dit de primaire functie van insuline worden, waardoor andere belangrijke taken in het gedrang komen. Dit kan leiden tot negatieve gevolgen voor de hormonale balans, de spijsvertering en de gezondheid van de alvleesklier zelf, zeker bij een langdurig en consistent ongezond voedingspatroon.

 

Wat kun je zelf doen om (lichamelijke) stress te verminderen?

Er zijn verschillende stappen die je zelf kunt ondernemen om de fysieke belasting en daarmee stress op je lichaam te verminderen:

Verander je eetgewoonten:

  • Kies voor drie hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes. Door je lichaam rust te geven tussen de maaltijden door, help je je bloedsuikerspiegel stabieler te blijven en verminder je de constante belasting van de alvleesklier. Tevens zorg je ervoor dat het Migrating Motor Complex* goed zijn werk kan doen.
  • Eet dagelijks: 500 gram groenten, 2 stuks fruit, 60 tot 80 gram dierlijke eiwitten en gezonde vetten (olijfolie, avocado, roomboter, kokosolie e.d.). En VARIEER en eet biologisch.

* Het Migrating Motor Complex is de ‘huisvuilophaaldienst’ van je dunne darm. Het veegt afval en voedselresten weg. Als je echter constant aan het ‘knabbelen’ bent en binnen 4 tot 5 uur na een maaltijd alweer eet, krijgt deze dienst geen kans om zijn werk te doen.

  • Overweeg intermittent fasting. Een periode van 16 uur niet eten, gevolgd door een eetvenster van 8 uur waarin je 2 of 3 maaltijden nuttigt, kan gunstig zijn voor je gezondheid. Een makkelijke manier om te starten is door na 18.00 uur niet meer te eten tot 10.00 uur de volgende ochtend. Probeer dit in het begin één keer per week en bouw het geleidelijk op als het goed voelt. Luister altijd naar je lichaam; als het niet goed voelt, eet dan eerder.
  • Wees je bewust van bloedsuikerpieken. Besef dat je bloedsuikerspiegel stijgt door allerlei tussendoortjes: een koekje bij de koffie, koffie met suiker en/of melk, dropjes, cup-a-soup, fruit, frisdranken en andere calori houdende dranken (melk, bier, wijn, appelsap, etc.). Beperk ook het gebruik van cola light en het kauwen van kauwgom. Je kunt uiteraard wel water, thee en koffie zonder suiker en melk drinken.

 

Stress door een tekort aan essentiële voedingsstoffen

Je lichaam heeft dagelijks een breed scala aan essentiële voedingsstoffen nodig, waaronder gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten (de macronutriënten). Deze bevatten op hun beurt weer micronutriënten zoals vitamines, mineralen en sporenelementen. Al deze stoffen zijn cruciaal voor het goed functioneren van alle lichaamsprocessen.

Wanneer je lichaam een tekort ervaart aan deze essentiële bouwstenen (omdat je ze niet via je voeding binnenkrijgt), kan het niet optimaal functioneren. Dit ervaart je lichaam als een vorm van stress. Je bent je hier misschien niet altijd bewust van, maar je lichaam moet hard werken om je zo goed mogelijk door de dag te loodsen. Vooral op jonge leeftijd is het lichaam vaak nog flexibel en veerkrachtig, waardoor je mogelijk minder snel de gevolgen merkt. Echter, vroeg of laat zal je lichaam signalen gaan afgeven. Bij een aanhoudend tekort kan het lichaam simpelweg niet alle taken naar behoren uitvoeren, en de timing waarop klachten ontstaan kan per persoon verschillen. Het is ook belangrijk om te bedenken dat als je moeder tijdens de zwangerschap al tekorten had, dit mogelijk ook jouw ontwikkeling heeft beïnvloed.

Het aanvullen van tekorten met voedingssupplementen: wees bewust!

Het kan verleidelijk zijn om eventuele tekorten aan vitamines en mineralen aan te vullen met supplementen, en dit kan inderdaad belangrijk zijn voor een optimale lichaamsfunctie. Echter, het is cruciaal om te onthouden dat je lichaam alles wat je inneemt moet verwerken en verteren. Een slechte spijsvertering of het onjuist gebruik van bepaalde voedingssupplementen kan juist een extra belasting vormen of zelfs een negatief effect hebben op je lichaam.

Wil je niet wachten en alvast: De 21 beste tips bij clownseczeem ontvangen? Meld je dan hier aan:

 

Meten is weten: meer inzicht met een bloedonderzoek

De meest effectieve manier om erachter te komen waar eventuele tekorten in jouw lichaam bestaan, is door middel van een bloedonderzoek. Dit stelt je in staat om gericht te werken aan het verbeteren van je nutriëntenniveaus. Helaas zie ik in de praktijk vaak tekorten aan belangrijke stoffen zoals vitamine D, B12 en omega-3 vetzuren.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat de interpretatie van bloedwaarden soms complex kan zijn. In de praktijk zie ik dat cliënten van de huisarts hebben gehoord dat de waarden binnen de norm liggen en goed zijn, maar getallen alleen vertellen niet het hele verhaal. Je krijgt een beter resultaat wanneer je naast de bloedwaarden ook naar je persoonlijke klachten kijkt. Het is niet een ‘ONE SIZE FITS ALL’. Wanneer je klachten duidelijk verband houden met (zelfs ‘marginaal’ lage) bloedwaarden, kan het gericht verhogen van deze vitamines en mineralen een enorme verbetering voor jouw klachten geven.

Daarbij komt kijken dat de opname van supplementen per persoon kan verschillen. Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet effectief te zijn. Daarom is het sterk aan te raden om je te laten begeleiden door een deskundige en niet zomaar van alles uit te proberen wat je online of via sociale media tegenkomt. Een professional kan je helpen de juiste supplementen in de juiste dosering te kiezen, rekening houdend met jouw specifieke situatie en de opneembaarheid door jouw lichaam. Ik ben er voor je wanneer je hulp hierbij nodig hebt.

Meten = weten: Interesse in een bloedonderzoek? Klik hier voor meer info

 

Neem contact op voor een persoonlijk consult

Wil je meer inzicht in welke stressfactoren bij jou een rol spelen? Met een persoonlijke stressanalyse breng ik in kaart wat bij jou de onderliggende oorzaken zijn en maken we samen een plan om je dermatitis perioralis effectief aan te pakken.

Maak een afspraak