Pigmentproblemen ontstaan door een verstoring in de pigmentcellen. Bij het aanpakken van pigmentproblemen moet je goed beseffen, dat dit een hele serieuze aanpak verdient. Pigment werkt net als acne, het is een ingewikkeld proces dat 24 uur per dag in onze huidcellen plaats vindt. Wees je hiervan bewust! Als je gevoelig bent voor pigmentvlekken, dan is je pigmentprobleem niet blijvend verholpen als het eenmaal onder controle is. Je moet het dagelijks behandelen om de huid vrij van pigment te houden (je moet het pigment blijven remmen)! Doe je dit niet, dan is alle moeite voor niks geweest en heb je die vervelende pigmentvlekken zo weer terug :-(!

Volg deze tips op: 

  • Gebruik 365 dagen per jaar een dagcreme met SPF. Liefst ook een die meteen iets doet aan pigmentverstoring.
  • Gebruik geen chemische UV-filters, maar Fysieke blokkers!
  • Gebruik huidverbeterende producten die je pigment onder controle houden en de hyperpigmentatie oplichten.

Pigmentproblemen worden veroorzaakt door:

  1. Zon; UV-straling is de belangrijkste veroorzaker bij pigmentproblemen!
  2. Trauma; wondjes, acne, eczeem, insectenbeten etc. vooral bij de donkere en getinte huid.
  3. Geneesmiddelen; antibiotica, pijnstillers, anti-histamine.
  4. Reactie op chemische stoffen.
  5. Hormonale veranderingen; pil gebruik, zwangerschap, menopauze.

Wil je niet verder lezen maar geholpen worden met je pigmentprobleem?

Maak dan een afspraak voor de kennismakingsbehandeling. Tijdens deze behandeling kan ik bekijken in welke conditie jouw huid verkeerd. Je krijgt een behandeling aangepast op jouw huidbehoefte en ik leg je uit hoe het behandeltraject eruit ziet. 

Deze voor en na foto is van een klant die de Cosmelan behandeling heeft ondergaan. Haar huid is prachtig geworden en ze lijkt meteen 10 jaar jonger.

Benieuwd of deze behandeling ook voor jouw huid geschikt is? Bel mij voor info: 06-18947255 of stuur een mail: info@bb-huidverbetering.nl

Er zijn verschillende soorten pigmentverstoringen:

  • Ouderdomsvlekken (Lentigo solaris); dit zie je vaak naar mate we ouder worden op de handen en in het gezicht ontstaan.
  • Sproeten, deze kunnen door zonlicht verergeren.
  • Zwangerschapsmasker (melasma, chloasma); dit is een bruine verkleuring in het gezicht die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen of vrouwen die een anticonceptie pil innemen. Het komt vooral voor op het voorhoofd, jukbeenderen, bovenlip en kin. Vaak verdwijnt dit na de bevalling weer. Wanneer het door de anticonceptie pil is ontstaan kan het blijvend zijn.
  • Post inflammatoire hyperpigmentaties; zijn rode tot bruine verkleuringen op de huid ten gevolge van een ontsteking van bijvoorbeeld acne, eczeem, wondjes, irritatie, overgevoeligheid op medicijnen (fotosensitizers). Mensen met een donkere huid hebben hier meer kans op.
  • Aangeboren pigmentvlek; café au lait vlek, moedervlekken
  • Vitiligo; komt met name voor op het gezicht, de handen en schaamstreek. Vitiligo is een huidaandoening waarbij het lichaam zelf de pigmentcellen aanvalt waardoor er witte vlekken ontstaan.

PAS OP MET ZON (ZONNEBANK) + MEDICIJNEN

 

pigmentproblemen door medicijnen

Lichtovergevoeligheidsreacties daar kan iedereen bij het gebruik van sommige geneesmiddelen last van krijgen. Overgevoeligheid op medicijnen (fotosensitizers) bv. pijnstillers (Ibuprofen, naproxen, diclofenac), Anti-histamine tabletten, alle antibiotica (bv. isotretinoïne, minocycline, tetracycline) kun je last van je huid krijgen.

Voor een volledig overzicht van alle medicijnen die je moet vermijden in de zon, klik hier.

Problemen met pigment komen vaker voor bij de huidtypes vanaf Fitzpatrick 3 

De donkere huid heeft dezelfde aantallen melanocyten, maar ze zijn actiever en produceren daardoor meer melanine.

pigmentproblemen

Fitzpatrick huidtypen

Post inflammatoire hyperpigmentatie is een lastig te behandelen huidprobleem. Hieronder licht ik een paar basistermen toe.

HYPERPIGMENTATIE

Hyperpigmentatie leidt tot vlakke donkere plekken, ofwel pigmentvlekken op de huid die in grootte en kleur kunnen variëren. Melasma, ouderdomsvlekken en (zonne) lentigo vallen onder hyperpigmentatie en zijn het gevolg van overproductie en ophoping van melanine.

pigmentproblemen

Hyperpigmentatie door verstoring in pigmentcellen

MELANOCYT

Deze pigment producerende ‘fabriekjes’ bevinden zich in de basale cellaag (stratum basale) van de epidermis, Veel zijn het er niet, ongeveer 8% van deze cellen in deze laag is namelijk melanocyt. Ze produceren melanosomen die pigment creëren waar onze huid en ons haar zijn kleur door krijgt. Elke melanocyt werkt samen met zo’n 36 keratinocyten die door middel van dendrieten (zenuwuitlopers) melanosomen overdragen.

pigmentproblemen

Melanocyt zit in de basale cellaag van de epidermis

Hoe werkt het pigmentontwikkelingsproces eigenlijk?

Zodra onze ogen licht waarnemen wordt door de hersenen (hypofyse) het MSH (melanine stimuleren hormoon) aangemaakt. Er wordt zelfs gesuggereerd dat dit signaal al wordt afgegeven bij blootstelling aan kunstmatig licht. Het pigmentontwikkelingsproces doorloopt vervolgens de volgende stappen:

* Het MSH signaleert de melanocyt, die melanosomen produceert die verantwoordelijk zijn voor de synthese, opslag en transport van melanine.

* Het enzym tyrosinase wordt aangemaakt door een aminozuur en start de melanine synthese.

* Tyrosinase wordt door het aminozuur Tyrosinase omgezet in L-DOPA fosfaten, dit zijn regulatoren en bouwstenen van pigmentkorrels binnenin de melanasoom.

* Tyrosinase neemt L-DOPA op en zet het om in DOPA-quinone, de voorloper van melanine.

* Melanine is gecreëerd.

* Melanosomen zijn verantwoordelijk voor de pigmentatie afgifte van de melanocyt naar de verbonden keratinocyten.

Om dit ontwikkelingsproces tegen te gaan, moet de werking van MSH onderdrukt worden, waardoor de melanine niet meer makkelijk kan worden aangemaakt en getransporteerd.
De tyrosinase activiteit moet worden geblokkeerd om de melanocyt te her programmeren en de keratinocyten te remmen.

Pigmentproblemen

pigmentproblemen

Biosynthese van melanine

Heb je mijn hulp nodig?

Wanneer je mijn hulp kan gebruiken, raad ik je aan om een afspraak voor de kennismakingsbehandeling bij mij te maken. Dan kan ik je huidconditie beoordelen aan de hand van een gezichtsbehandeling en huidanalyse. Je leert mij kennen en ik kan je mijn werkwijze toelichten. Vanuit daar kunnen we een eventueel behandelplan maken.

Spreekt je dit aan? Bel mij dan voor het maken van een afspraak: 06-18947255 of vul het onderstaand contactformulier in dan neem ik contact met jou op.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Bianca Buijs

    Praktijk voor huidverbetering is gevestigd aan Zadelmakerstraat 44 in Velserbroek, vlakbij Haarlem, Santpoort, Driehuis, IJmuiden, Heemskerk, Heemstede, Overveen, Zandvoort, Bloemendaal.