Je lichaam is een complex systeem. Hormonale schommelingen en tekorten aan belangrijke voedingsstoffen kunnen een grote impact hebben op hoe je je voelt en eruitziet. Denk bijvoorbeeld aan die vervelende puistjes die ineens opduiken. Hormonale acne wordt vaak veroorzaakt door veranderingen in je hormoonhuishouding, zoals die door de anticonceptiepil of het spiraal kunnen worden beïnvloed. Deze hormonen kunnen de talgproductie in je huid stimuleren, waardoor poriën verstopt raken en ontstekingen kunnen ontstaan. Wees je ook bewust van het effect op je gemoedstoestand. Zit je niet lekker in je vel, voel je onzeker, ervaar je gevoelens van angst en/of paniek ook dit kan door verandering in je hormonale huishouding komen.
De juiste voedingssupplementen kunnen hierbij helpen. Maar let op: niet alle supplementen zijn even goed. Kies voor biologische supplementen met actieve vormen van vitamines en mineralen. Deze zijn vaak beter opneembaar voor je lichaam en bevatten geen of minder onnodige toevoegingen. Hoewel ze iets duurder zijn, investeer je daarmee wel in je gezondheid. Goedkope vormen van vitamines en mineralen kunnen je lichaam juist belasten, zijn lastiger opneembaar, zijn een extra belasting voor de lever en zijn dus geen goede keuze. Neem iets goeds of neem het niet. En neem zeker niet zomaar van alles in, want alles wat je eet, drinkt en inneemt heeft een effect op je lichaam. Het kan een werking, maar ook een bijwerking hebben. En teveel van bepaalde vitamines en mineralen is ook niet wenselijk voor je lichaam.
Meten = Weten
Wanneer je PMS klachten en/of hormonale acne hebt is het zinvol om je lichaam in optimale balans te brengen. Sluit daarom tekorten uit. Vitamine D, B12, foliumzuur (actieve vorm heet folaat = vitamine B11), B6, Zink, Omega-3 vetzuren en andere markers kun je laten meten in het bloed of intracellulair.
Helaas werkt de huisarts hier niet altijd aan mee. Mocht je graag een bloedonderzoek willen doen dan kan ik je hierbij helpen. Ik werk samen met het onafhankelijke laboratorium van Bloedwaardentest.
Hormonale Acne kan ook te maken hebben met de synthetische hormonen van de pil of de spiraal.
Gebruik je de ANTICONCEPTIE PIL OF SPIRAAL (OOK KOPER!) KLIK DAN HIER om het artikel te lezen.
Voor je suppletie besteld breng eerst in kaart welke vitamines en mineralen je nodig hebt.
METEN = WETEN
Voordat je begint met het slikken van bijvoorbeeld vitamine B12-supplementen, is het verstandig om eerst je B12-spiegel te laten controleren. Als je al supplementen gebruikt en daarna een bloedtest laat doen, kan dit een vertekend beeld geven van je werkelijke B12-niveau. Om een nauwkeuriger resultaat te krijgen, is het aan te raden om ongeveer drie maanden (zeker bij B12) te stoppen met de supplementen voordat je bloed laat prikken.
Hormonale acne en PMS-klachten bij tekort aan Vitamines
Vitamine B6, B12 en Foliumzuur: Het aanvullen van deze gemeten tekorten zal PMS-klachten verlichten.
Het kan een verbetering geven in de volgende PMS-klachten:
- depressie,
- opgeblazen gevoel,
- emotionele vermoeidheid,
- prikkelbaarheid,
- vocht vasthouden,
- gevoeligheid van de borsten en
- acne
Gebruik jij medicijnen of lachgas als party drug?
Wees je er dan van bewust dat deze de opname van belangrijke vitaminen zoals B6, B12 en foliumzuur kunnen belemmeren. Dit kan invloed hebben op jouw energielevel en algehele welzijn.
- Anticonceptiepil en alcohol met name op foliumzuur en vitamine B6 status.
- Verdovingsmiddel lachgas, ook gebruikt als Party drug; lachgas ballonnen dit zorgt voor een snelle daling van Vitamine B12.
- Maagzuurremmers zoals Omeprazol en Zantac verlagen de opname van B12. Vaak ontstaan pas symptomen van een B12 te kort na enkele jaren medicijngebruik omdat het lichaam een reservecapaciteit aan vitamine B12 heeft. Daarom is het aan te raden om altijd vitamine B12 te suppleren bij het gebruik van maagzuurremmers.
- Metformine wordt bij diabetes voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Echter, 10 tot 30 procent van de patiënten die metformine krijgen, krijgt problemen met de opname van vitamine B12.
Foliumzuur en vitamine B12 werken samen bij veel lichaamsfuncties, daarom is het aan te raden om een supplement te kiezen dat beide bevat. Daarnaast versterkt vitamine C de werking van foliumzuur, waardoor je een nog beter resultaat kunt bereiken. Neem van deze vitamines altijd de actieve vorm.
B12 zijn actieve vorm is methylcobalamine en adenosylcobalamine.
B11, Actief foliumzuur is folaat, 5MTHF-glucosamine, Quatrefolic®
Vit C is een ascorbatencomplex beter. Het is milder voor je maag dan een ascorbinezuur.
PMS-klachten en Vitamine C
Vitamine C verbetert de opname van Foliumzuur en je lever heeft Vitamine C nodig om oestrogeen af te breken.
Vitamine C activeert het afweersysteem, vult de antioxidanten aan in het lichaam en versnelt herstel na ziekte. De beste vormen van vitamine C zijn de zogenaamde “ontzuurde” vormen van vitamine C, dit zijn de mineraalascorbaten. Deze zijn milder voor de maagwand en worden beter opgenomen. Vermijd de vitamine C (ook een ascorbinezuur) kauwtabletten…dit is een aanslag op je tandglazuur. Onderzoeken naar de farmacologische werking van mineraalascorbaten hebben aangetoond dat de resorptie tweemaal zo snel verloopt vergeleken bij toediening van vitamine C in de vorm van ascorbinezuur.
PMS-klachten en Vitamine E
Bij tekort aan Vitamine E ontstaat o.a. hormonale disbalans.
Vitamine E wordt versterkt door Vitamine C en werkt als antioxidant bij de inname van Omega 3.
Heb je last van onregelmatige menstruaties, heftige krampen of stemmingswisselingen?
Een magnesiumtekort zou wel eens de oorzaak kunnen zijn.
Een magnesiumtekort wordt vaak in verband gebracht met PMS-klachten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat aanvulling met magnesium kan bijdragen aan vermindering van diverse symptomen, zoals:
- Ontspanning: Magnesium helpt de spieren te ontspannen en kan daardoor verlichting bieden bij spanning en (spannings)hoofdpijn.
- Vermindering van gevoeligheid: Vooral de gevoeligheid van de borsten kan afnemen door magnesiumsuppletie.
- Pijnbestrijding: Menstruatiepijn en andere lichamelijke klachten kunnen minder intens worden ervaren.
Geduld is een schone zaak: Het kan enkele maanden duren voordat je de volledige positieve effecten van magnesium merkt. Begin met de aanbevolen dosering en bouw het geleidelijk op.
Let op: Een te hoge inname van magnesium kan leiden tot diarree. Sommige vormen van magnesium, zoals magnesiumsulfaat en magnesiumoxide, worden zelfs gebruikt als laxeermiddel. Overleg daarom altijd met een (voedings)deskundige of orthomoleculair therapeut voordat je start met een supplement.
Menstruele migraine en tekort aan Magnesium
Mensen met clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en menstruele migraine blijken allen een tekort aan magnesium te hebben. Na dagelijkse inname van een hoge dosis magnesium is het aantal keren van de migraine afgenomen.
Magnesium voor een goede nachtrust
Slaap jezelf gezond! Er gaat niks boven een goede nachtrust. In de nacht herstelt je lichaam Magnesium voor het slapen gaan kan je lichaam helpen te ontspannen en zorgt dan voor een betere nachtrust.
Welke vorm van Magnesium?
Organisch gebonden magnesium, zoals magnesiumcitraat, wordt beter opgenomen door het lichaam dan anorganische vormen zoals magnesiumoxide of magnesiumsulfaat. Zo heeft een anorganische verbinding zoals magnesiumsulfaat een opneembaarheid van slechts 4%. Hieronder staan de de best opneembare vormen van Mg.
Een aantal co-factoren (hulpstoffen) van Magnesium zoals: Vitamine B6, Vitamine D en fosfor zorgen voor een betere opname van Mg in het lichaam.
Hoge biologische beschikbaarheid:
- Magnesiumbisglynaat
- Magnesiummalaat
- Magnesiumtauraat
- Magnesiumcitraat
- Magnesiumgluconaat
- Magnesiumlactaat
Lage biologische beschikbaarheid:
- Magnesiumoxide
- Magnesiumchloride
- Magnesiumhydroxide
- Magnesiumsulfaat
Bron: Firoz & Garber 2001. Bioavailability of US commercial magnesium preparations. Magnesium research, 14 (4), 257-262
Hormonale acne en PMS-klachten bij onbalans in de juiste vetten
Omega-3 vetzuren verbeteren hormonale acne en verminderen menstruatieklachten. Eet dus essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren en vermijd alle transvetten.
Omega-3 vetzuren bij hormonale acne en PMS-klachten:
- Makreel
- Haring
- Zalm
- Sardientjes
- Lijnzaadolie
- Hennepzaad
- Chlorella
- Chiazaad
Ik raad je aan om naast deze omega-3 vetzuren ook dagelijks een goede visolie te gebruiken.
Ontdek de kracht van Teunisbloemolie bij PMS-klachten en huidverbetering
Teunisbloemolie is rijk aan GLA (gammalinoleenzuur = Omega-6), dit heeft een specifieke werking op de vorming van prostaglandines in het lichaam. Deze spelen een rol bij PMS-klachten. Het is aangetoond dat Teunisbloemolie erg goed werkt bij het verminderen van Premenstruele klachten, zoals prikkelbaarheid, depressie, pijnlijke en/of onregelmatige menstruatie, gevoeligheid van de borsten.
Door teunisbloemolie in te nemen geef je een goede verzorging aan de huid van binnenuit. Het verbetert de vochtbalans in de huid bij een gevoelige, droge, ruwe en schrale huid.
Helaas mag en kan ik op mijn website geen suppletie advies geven, het is maatwerk.
Wil je advies wat je het beste kan gaan inzetten om je hormonale acne & PMS-klachten te verbeteren?
En woon je niet in de buurt? Begeleiding op afstand via een facetime consult is ook mogelijk.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier en ik help je graag verder.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.