Bij acute stress kan je eetlust verdwijnen, dit is een natuurlijke reactie van je lichaam omdat je ‘in actie’ moet komen; de wel bekende FIGHT FLIGHT reactie. Bij chronische stress, blijven de meeste mensen gewoon eten, sommige mensen gaan juist meer eten, ofwel overeten, vaak de emotie-eters. Helaas ziet de werking van jouw lichaam geen verschil tussen acute stress en chronische stress. Beiden vormen van stress hebben dezelfde invloed op je spijsvertering en de rest van je lichaam. Hoe dit werkt, ga ik je hieronder uitleggen.
De invloed van het parasympathische en sympathische zenuwstelsel op jouw lichaam
De spijsvertering wordt geregeld door het parasympathische zenuwstelsel. Wanneer stress het sympathische zenuwstelsel activeert met zijn ‘vecht, vlucht of bevries, ook wel FIGHT FLIGHT of FREEZE’ wordt de spijsvertering automatisch en direct geblokkeerd. Vanuit het vroegere overlevingsmechanisme is dit logisch; je lichaam moet vechten of vluchten en dan ga je niet lekker even lunchen.
We ondervinden iedere dag wel een aantal stressmomenten; in de file staan, haasten om op je werk te komen, je kinderen naar school brengen, je baas voert de werkdruk op etc….. Je kan zelf waarschijnlijk ook nog genoeg van deze momenten verzinnen.
Wat doen deze acute stress momenten eigenlijk met ons lichaam?
Je lichaam hoort te reageren op stress en het is ook goed om af en toe stress te hebben. Je lichaam hoort uitdagingen te hebben en stress is een uitdaging voor je lichaam. Op het onderstaande plaatje kun je zien wat er gebeurt als je stress hebt, dit staat aan kant van de SYMPATICUS: je bloedglucosespiegel stijgt (==> hier zorgt je lever voor door de glucose afscheiding te stimuleren). Je spieren hebben nl. directe energie nodig om te vechten of vluchten. Je spijsverteringsvuur gaat op een ‘waakvlammetje’ (i.p.v. het spijsverteringsvuur ==>de maagsapafscheiding en alvleessapafscheiding wordt geremd), gevolg hiervan is dat er minder doorbloeding van je spijsverteringsorganen is, minder afgifte van spijsverteringssappen en minder peristaltische beweging in je darmen. En de geslachtsorganen worden geremd. Logisch want alle energie gaat naar de spieren en je denkt op zo’n moment niet aan ‘voortplanting’!
Uiteraard is deze reactie geen probleem voor je lichaam, want bij normaal functioneren ga je na zo’n stress moment weer in de ontspanningsstand. Die ontspanning wordt geregeld door je parasympathische zenuwstelsel, dit gedeelte van je zenuwstelsel zorgt ervoor dat o.a. je spijsverteringssysteem en je geslachtsorganen weer normaal hun werk doen. Het is dus heel belangrijk dat er een balans is in deze 2 systemen. It’s all about balance.
Spijsverteringsklachten en huidproblemen ontstaan dikwijls door chronische stress, dit is het gevolg van een onbalans in jouw parasympathische en sympathische zenuwstelsel
Wanneer er een onbalans ontstaat, door bijvoorbeeld burn-out, overlijden van dierbaren, ziekte, langdurige stress, hoge werkdruk op werk, relatieproblemen, ruzie met je vriendin, mantelzorg, financiële stress etc. Kortom alle veranderingen in je leven waarbij een chronische druk ontstaat en dit chronische stress in jouw dagelijkse leven geeft. Dan kan jouw lichaam niet meer flexibel reageren en blijft het dus teveel in de sympathicus stand. Je krijgt nu een onbalans in deze 2 systemen, deze onbalans zorgt uiteindelijk bij iedereen voor lichamelijke klachten en problemen. Het kan zelfs tot een ziekte lijden als je geen actie neemt op wat jouw lichaam je wil vertellen, ofwel de symptomen die je lijf aangeeft.
De eerste problemen die vaak ontstaan zijn maag en/of darmklachten, omdat je dus in je sympathicus blijft zitten en logisch natuurlijk als je het rijtje hieronder ziet dat je spijsvertering onder chronische stress een negatief effect van ondervindt. Het begint namelijk al in je mond, omdat je speekselafscheiding wordt geremd ontstaat er al een probleem met de vertering van de voeding in je mond. Daarom is het ook zo belangrijk dat je goed kauwt en eet met aandacht en niet ondertussen nog even doorwerkt achter je PC. Het enige moment dat je invloed hebt op de vertering van je eten is het kauwen, daarna moet je maar afwachten of het goed gaat. Dus beter goed kauwen dan heb je al ‘voorwerk voor je maag gedaan! Wanneer je voeding dan in de maag komt wordt de maagsapafscheiding geremd, dus hier ontstaat ook alweer een probleem voor de vertering. De pancreas/alvleesklier die geeft ook minder alvleessap af, nog meer verstoring in je spijsvertering. Dan gaan je darmen ook nog minder kneden/bewegen, dus je snapt dat je spijsvertering er niet van opknapt!
Alle lichamelijke reacties nog even onder elkaar bij chronische stress:
- Je pupillen verwijden
- Het remt de speekselafscheiding
- Verhoogd de hartslag
- Verhoogd de ademhaling ==> verwijdt vertakkingen van de bronchiën in de longen
- Remt de maagsapafscheiding en alvleessapafscheiding
- Stimuleert de glucose afscheiding door de lever
- Stimuleert de ontspanning van de galblaas
- Remt de darmsapafscheiding en de beweging van de darm
- Stimuleert de ontspanning van de urineblaas
- Remt de werking van de geslachtsorganen
Per persoon kunnen de lichamelijke problemen/klachten uiteraard verschillen. Ben je een gevoelig persoon (VATA-Type en ook nog HSP-er) dan ervaar je vaak meer klachten, een VATA-type heeft van nature al een gevoeligere spijsvertering. Lees hier meer info over de verschillende constitutie types.
In mijn praktijk behandel ik mensen met huidproblemen en lichamelijke klachten. Ik zie vrijwel altijd de link met stress en vaak ook de relatie met de maag- en darmproblematiek.
Huidproblemen in relatie tot stress en spijsverteringsklachten:
Heb je last van een huidprobleem en/of spijsverteringsklachten maak dan een afspraak voor een consult. Ik help je graag je huid en lichaam weer in balans te krijgen.
In mijn volgende BLOG zal ik wat dieper in gaan op de spijsverteringsklachten. De spijsverteringsklachten die ik regelmatig zie:
- Oprispingen, reflux, brandend maagzuur
- Boeren
- Stinken uit je mond à die vieze lucht ontstaat doordat je eten aan het ‘rotten is’. Er komt nu cadaverine vrij…dit zorgt voor deze vieze lucht.
- Opgeblazen gevoel
- Lucht in darmen, windjes laten
- Lucht en druk op de maag, boeren
- Al die lucht zorgt weer voor ongemakkelijk gevoel; opgeblazen buik en opgeblazen gevoel
- Misselijkheid
- Wisselend ontlastingspatroon, brijige poep, obstipatie, diarree
Kleine veranderingen in je voeding en lifestyle kunnen soms al een groot verschil maken in de bovenstaande klachten. Helaas kunnen de klachten ook dieper liggen, dan is een intensiever behandeltraject noodzakelijk.
Ik kan je helpen om jouw lichaam weer in balans te krijgen, zodat je klachten afnemen en je weer meer energie krijgt.
Heb je mijn hulp nodig? Vul dan het contactformulier in dan neem ik graag contact met je op.
Liefs Bianca
Orthomoleculair therapeut
Specialist in huidproblemen
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.