Voor de ontlastingsonderzoeken werk ik samen met een gespecialiseerd laboratorium. Naast een ontlastingsonderzoek werk ik met bloedonderzoek om de tekorten in vitamines en mineralen in kaart te brengen en voedselintoleranties te achterhalen. Meer info hierover op deze pagina’s.

Deze onderzoeken vormen de basis van elk behandeltraject bij mij.

Waarom een gespecialiseerd laboratorium?

In tegenstelling tot de standaard onderzoeken bij de (huis)arts, gaat een gespecialiseerd laboratorium dieper in op de oorzaken van jouw klachten waardoor we wel tot een oplossing kunnen komen voor jouw huidprobleem en maag-darmklachten.

Waarom een ontlastingsonderzoek bij huidproblemen?

Heb je last van een huidprobleem zoals eczeem, acne, psoriasis, rosacea of dermatitis perioralis? En heb je het gevoel dat je maar wat aanmoddert met je klachten, zonder de oorzaak aan te pakken? Dan is het tijd om verder te kijken dan alleen de symptomen. Je huid is namelijk een spiegel van je darmen. Een ontlastingsonderzoek en een voedselintolerantietest kan dan antwoorden op jouw klachten geven.

De belangrijke rol van je darmen

Je darmen zijn veel meer dan alleen een orgaan voor de vertering van voedsel. Ze vormen de basis van je immuunsysteem. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede weerstand, de opname van voedingsstoffen én een gezonde huid.

Huidproblemen? Start bij je darmen!

Bijna alle huidproblemen hebben een link met een disbalans in de darmen. Een ontlastingsonderzoek geeft inzicht in de oorzaak van jouw huidprobleem. Zo kunnen we gericht te werk gaan en jouw eczeem, acne, psoriasis, rosacea of dermatitis perioralis bij de oorzaak aanpakken.

Antibiotica en hormoonzalf: een pleister op de wond

Natuurlijk kunnen antibiotica en hormoonzalf verlichting geven, maar ze lossen het onderliggende probleem niet op. Het is dweilen met de kraan open. Je lichaam (huid) schreeuwt om aandacht en wil je iets vertellen. Luister ernaar en ga op zoek naar de oorzaak. Ik help je hier graag bij.

Parasieten, candida en bacteriële overgroei: de boosdoeners

Factoren zoals voeding, antibiotica en stress kunnen de balans in je darmen verstoren. Dit kan leiden tot:

  • Bacteriële overgroei of disbalans
  • Candida (schimmel)
  • Parasieten

Deze ongewenste gasten kunnen je spijsvertering flink verstoren. Ze veroorzaken maag-darmklachten (hoewel dit niet altijd het geval is), allergieën, voedselintoleranties en werken tekorten aan vitamines en mineralen in de hand.

Wist je dat deze ‘bad guys’ zelfs gevoelens van angst, paniek en depressie kunnen veroorzaken? Dit zorgt voor extra stress, wat weer een trigger is voor jouw huidprobleem. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarin de problemen elkaar versterken. Kortom een vicieuze cirkel ontstaat.

De link tussen darmen en huid

Het is dus belangrijk om te beseffen dat het probleem in je darmen de oorzaak kan zijn van jouw huidprobleem. Door de onbalans in je darmen aan te pakken, los je ook je huidprobleem op.

Jouw gezondheid is maatwerk

Ieder mens is uniek, zo ook jouw klachten en de onderliggende oorzaak. Met de resultaten van het ontlastingsonderzoek stel ik een persoonlijk behandelplan op, dat is afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften.

PDS en een huidprobleem? Ik help je!

Heb je PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) én last van een huidprobleem? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Er is meer mogelijk dan je denkt.

De meest voorkomende klachten bij een verstoorde darmflora:

  • Maag- en darmklachten
  • Wisselend ontlastingspatroon
  • Huidproblemen
  • Ontstekingen
  • Allergische klachten
  • Voedselintoleranties
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn, brain fog
  • Hormonale klachten
  • Psychische klachten

Wat komen we te weten met een ontlastingsonderzoek?

Een ontlastingsonderzoek geeft inzicht in vier belangrijke aspecten van jouw darmgezondheid:

  1. Spijsvertering: Hoe efficiënt verteren jouw darmen het voedsel dat je eet? Zijn er verteringsproblemen die de opname van voedingsstoffen belemmeren?
  2. Darmflora: Welke bacteriën leven er in jouw darmen? Is er een gezonde balans tussen goede en slechte bacteriën? Zijn er schadelijke bacteriën, schimmels of parasieten aanwezig die klachten kunnen veroorzaken?
  3. Immuunsysteem: Zijn er tekenen van ontstekingen in de darmen? Is er sprake van een “lekkende darm” (hyperpermeabele darm), waardoor schadelijke stoffen in de bloedbaan kunnen komen?
  4. Reactie op granen en gluten: Reageren jouw darmen op granen of gluten? Dit kan bijdragen aan darmklachten en huidproblemen.

Wat kost een ontlastingsonderzoek?

Dit is afhankelijk van je klachten. Ik adviseer je welke onderzoeken we het beste kunnen doen. Ontlastingsonderzoek vanaf €288,-, dit betaal je direct aan het laboratorium.

Je krijgt van mij een toelichting en advies op de uitkomst van dit onderzoek. Deze kosten komen hier nog extra bij en hoeveel dit is, is afhankelijk van de complexiteit van de uitslag en de duur van het traject.

Hoe werkt zo’n ontlastingsonderzoek?

Ik vraag bij het laboratorium het ontlastingsonderzoek aan en zij sturen dit naar je huis. Je ontvang thuis een envelop met daarin een blanco labformulier, een afnameset en een retourenvelop. In overleg bepalen we het beste moment van afname. Wanneer je bijvoorbeeld vaak diarree hebt, dan is het goed om ook echt deze ontlasting in te sturen.

Tip: Leg een kartonnen wegwerpbord (te koop bij HEMA of ACTION) in de toiletpot. Mocht het afnamemateriaal scheuren, dan gaat je monster niet verloren.

  • Vul het aanvraagformulier in.
  • Schrijf je naam en de afnamedatum op het buisje.
  • Trek de bijgeleverde handschoenen aan.
  • In de dop van het buisje zit een handig lepeltje, schep hiermee wat van je ontlasting in het buisje tot de aangegeven rand.
  • Schroef het buisje (bruine deksel) open en neem met de geïntegreerde lepel op verschillende plekken feces af. Vul het buisje tot de streep.
  • Schroef het deksel inclusief lepel weer op het fecesbuisje.
  • Wikkel de buisjes in het vliesdoek en doe alle buisjes in de sealbag en plak de sealbag dicht door de zilveren strip te verwijderen.
  • Doe de sealbag en het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier in de verzendenvelop en plak deze dicht.
  • Breng de envelop naar een postkantoor of brievenbus.

Let op: Graag uitsluitend versturen op maandag, dinsdag of woensdag. Niet versturen vóór het weekend en voor feestdagen! Soms worden uitslagen beïnvloed door te oud materiaal, dat zou zonde zijn.

Neem de regie over je gezondheid

Ben je klaar om de vicieuze cirkel te doorbreken en de oorzaak van jouw huidprobleem aan te pakken? Vraag dan nu een ontlastingsonderzoek aan en zet de eerste stap naar een gezonde huid van binnenuit!

Wil je graag meer informatie? Maak dan een afspraak voor een gratis 15 minuten gesprek. Klik hier om het aanvraagformulier voor deze gratis afspraak in te vullen.