Omega-3 onmisbaar voor mooie huid zonder huidproblemen. Helaas zijn weinig mensen zich ervan bewust hoe belangrijk een goeie verhouding in Omega vetzuren is. Bij de meeste mensen is de verhouding niet goed. Niet iedereen ondervindt direct huidproblemen of lichamelijk klachten hierdoor, maar heb jij ‘een zwakke schakel’ in je lichaam, bv. gevoelig voor acne en ontstekingen, dan kan dit je klachten verergeren of zelfs veroorzaken. Daarom raad ik iedereen aan om deze vetzuren in balans te brengen. Het zou een basissuppletie voor iedereen moeten zijn.
Verhouding Omega-3 en Omega-6
De verhouding Omega-3 en Omega 6-Vetzuren was lang geleden 1:1. De meeste mensen consumeren tegenwoordig zoveel OMEGA-6 dat de verhouding Omega-6 en Omega-3 nu is dit bij de meeste mensen tussen de 10:1 en 30:1. Helaas kan dit tot lichamelijke klachten en huidproblemen lijden. De beste verhouding van omega-6 en omega-3’s moet ergens tussen de 2:1 en 4:1 liggen.
Waarom kunnen er huidproblemen ontstaan door deze scheve verhouding in deze vetzuren?
Ik ga het je hieronder uitleggen….
Eerst even het verschil in deze vetzuren en in welke voeding ze zich bevinden.
Verschil tussen Omega-3 en Omega-6 essentiële onverzadigde vetzuren:
Omega 3-vetzuren
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren.
De bekendste omega-3 vetzuren zijn:
1. ALA; Alfa-Linoleenzuur, dit is een plantaardig OMEGA-3 vetzuur
Bronnen van ALA:
· Lijnzaadolie bevat veel ALA
· Raapzaadolie, plantaardige margarines, sojaolie, walnoten.
· Vlees en groene bladgroenten bevat kleine hoeveelheid ALA.
2. EPA: EicosaPentaeenzuur, dit is een visvetzuur
3. DHA: Docosahexazuur, dit is een visvetzuur
EPA en DHA zitten voornamelijk in vis maar kunnen ook uit andere voedingsmiddelen gehaald worden.
Bronnen van EPA en DHA:
- Vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. De vette vissoorten zoals zalm, haring, paling, sardientjes, makreel en forel. Magere vis zoals kabeljauw etc. bevat ook OMEGA-3 vetzuren maar minder dan de vette varianten.
- Vissen halen DHA en EPA weer uit algen. Daarom wordt EPA en DHA ook direct uit algen gehaald en in suppletie gebruikt.
- Aan sommige margarines is EPA of DHA toegevoegd.
- Afhankelijk van het gebruikte veevoer kunnen eieren en sommige vleessoorten ook EPA en DHA leveren.
- Je lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA, dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op.
- OMEGA 3 Suppletie met EPA en DHA.
Omega 6-vetzuren zijn Meervoudig Onverzadigde Vetzuren.
85 tot 90% van de meervoudig onverzadigde vetzuren bestaan uit Omega 6-vetzuren.
Aangezien we al voldoende verzadigde vetten (zijn dus al verzadigd) binnen krijgen, is het absoluut essentieel voor je gezondheid om voldoende enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten te eten.
Hoe kun je onthouden welke vet nu goed voor je is?
Verzadigd vet is Verkeerd, Onverzadigd vet is Oké.
Verzadigd vet (VV): zijn gestold bij kamertemperatuur.
- frituurvet
- volle melkproducten
- vlees
- kaas
- snacks: patat, chips, hamburger etc.
- zoetigheid: chocola, koek, gebak etc.
Onverzadigd vet (OV): bijvoorbeeld olijfolie
Meervoudig onverzadigd vet (MOV): zijn vloeibaar bij kamertemperatuur.
- vette vis
- verse noten
- zaden
De MOV groep is onder andere te verdelen in:
- Omega-6 vetzuren: zoals linolzuur en gamma-linolzuur (GLA) uit plantaardige oliën.
- Omega-3 vetzuren: zoals alfa-linoleenzuur (lijnzaadolie), EPA en DHA uit vette vis.
Soorten Omega 6-vetzuren:
- LA: Linolzuur
- AA: Archidonzuur, maakt je lichaam zelf uit Linolzuur. Het zit in eieren, orgaanvlees, gevogelte en vis.
- GLA: Gamma-Linoleenzuur, zit in plantaardige oliën zoals Teunisbloemolie en Borageolie.
Bronnen van Omega-6 vetzuren:
Omega-6 vetzuur Linolzuur zit in plantaardige oliën zoals:
- Zonnebloemolie
- Olijfolie
- Maïsolie
- Sojaolie
- Margarine
- Halvarine
- Bak- en braadproducten
Essentiële vetzuren:
Essentiële vetzuren zijn vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken en die we via voeding moeten binnen krijgen. Na het eten van deze omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren zet je lichaam deze om in andere verbindingen.
Het omega-3 vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) kan worden omgezet in EPA en DHA, en het omega 6 vetzuur linolzuur (LA) wordt omgezet in gammalinoleenzuur (GLA).
De 2 essentiële vetzuren zijn:
- Omega 3 = ALA, Alfa Linoleenzuur
- Omega 6 = Linolzuur
En nu de vraag: Waarom is…
Omega-3 onmisbaar voor mooie huid zonder huidproblemen
Wanneer er in de verhouding tussen Omega-3 en Omega-6 een tekort aan Omega-3 is. Dan kan Omega-6 ongewenste ontstekingsprocessen veroorzaken. Hoewel Omega-6 (vooral gamma-linoleenzuur) in de basis gezond is, kan dit omslaan in ongezond als de juiste verhouding tussen Omega-3 en Omega-6 verstoord raakt.
Is het te volgen…..??
Arachidonzuur (AA = Omega 6-vetzuur) verlaagt de ontstekingsremmende werking van omega-3 vetzuren. Dus bij een gebrek aan OMEGA 3-vetzuren werkt het ontstekingsbevorderend. Bij een teveel aan Arachidonzuur en een tekort aan OMEGA 3-vetzuren in je lichaam staat de ontstekingsknop continu op aan!
– Wanneer je een huidprobleem of lichamelijke klachten hebt, moet je je VETZUREN in balans brengen! –
Hoe je breng je je OMEGA-3 vetzuren in balans?
Neem een goeie visolie suppletie. Belangrijk is een zuivere vorm van visolie te nemen. Wanneer de visolie van slechte of minder goede kwaliteit is dan geeft dit overlast in je lichaam. Dan gebruikt jouw lichaam antioxidanten (vitamines) om het onschadelijk te maken, dan kost het je lijf dus ook nog eens kostbare vitamines. Investeer in een goeie kwaliteit visolie met een lage TOTOX-waarde (Totale Oxidatie Waarde).
Helaas is de meeste vis tegenwoordig zwaar vergiftigd met kwik, waardoor de meeste soorten visolie niet meer zo gezond zijn. Daarom werk ik alleen met de zuiverste visolie die er is. Een zuivere juiste visolie komt in de rode bloedcel en dit is belangrijk voor het merkbare verschil in je lichaam. Een goede visolie zorgt ook voor soepele celmembranen. Helaas mag ik i.v.m. de wet geen merken noemen.
Ga je voor een goedkope visolie, dan kun je dus beter niks nemen. Zonde van je geld en belastend voor je lichaam. De meeste visolieën zijn al geoxideerd in de pot en bevatten daardoor veel vrije radicalen. Antioxidanten (vitamines) in je lichaam worden (mis)gebruikt om deze vrije radicalen na inname onschadelijk te maken.
Ben jij benieuwd hoe de verhouding in jouw lichaam tussen omega 3 : 6 is?
Dan kun je dit eenvoudig testen met een vingerpriktest, de omega ratiotest. Mocht je hier interesse in hebben stuur mij een e-mail via onderstaand contactformulier.
Let op! Alleen Omega-3 suppletie innemen heeft geen zin. Je moet de inname van Omega-6 verminderen, dus gezonder eten en de chips, patat en de koekjes heel af en toe nog eens nemen ;-)!
Omega-3 onmisbaar voor mooie huid zonder huidproblemen.
Is de verhouding tussen omega3 : 6 bij jou niet goed in balans? Dan kan dat de volgende huidproblemen veroorzaken of verergeren:
- acne
- acne rosacea
- rosacea
- clownseczeem of dermatis perioralis
- psoriasis
- eczeem
- gerstekorrels
- keratosis pilaris
- pigmentvlekken
- droge huid
Belangrijk bij inname Omega-3 suppletie
In alle gevallen van inname van extra MOV (Meervoudige Onverzadigde Vetzuren) met de voeding en in de vorm van Omega vetzuren preparaten is een basissuppletie met een breed samengesteld multi-vitaminen/mineralenpreparaat aan te bevelen. Dit is nodig omdat de omzetting van de vetzuren in de uiteindelijke actieve stof in het lichaam van zeer veel voedingsfactoren afhankelijk is, waaronder: vitamine B3, B6, C,E, magnesium en zink. De gevoeligheid voor oxidatie van MOV is erg groot, dus bij extra inname met de voeding en in de vorm van preparaten is aan te raden extra vitamine E als anti-oxidant te nemen. Bij inname van geconcentreerde vetzuurpreparaten wordt naast een multivitamine, extra inname van 200 IE vitamine E aanbevolen.
Omega-3 onmisbaar voor mooie huid zonder huidproblemen.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je huid en gezondheid help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere. Gebruik hiervoor de social media knoppen. Een reactie achterlaten mag natuurlijk ook!
Praktijk voor huidverbetering is gevestigd aan Zadelmakerstraat 44 in Velserbroek, vlakbij Haarlem, Santpoort, Driehuis, IJmuiden, Heemskerk, Heemstede, Overveen, Zandvoort, Bloemendaal.
Gezonde groet,
Bianca
Huidspecialist
Orthomoleculair therapeut
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.