Heb je wel eens gehoord van de darm-huid-as?

Wist je dat 80% van ons immuunsysteem zich in de darmen bevindt?

Het is dus niet zo gek dat een ongezonde darmflora kan leiden tot huidproblemen zoals acne, dermatitis perioralis en eczeem. In dit blog vertel ik hoe stress en gluten een verhoogd doorlaatbare darmbarrière, ook wel lekkende darm genoemd, kunnen veroorzaken en hierdoor van invloed kunnen zijn op een huidprobleem als acne en eczeem.

Stress, chronische stress, burn-out zorgen voor een lekkende darm

Stress zet ons lichaam in de overlevingsmodus. Als we stress ervaren, sturen onze hersenen een signaal naar ons lichaam om ons klaar te maken voor actie. Dit zorgt ervoor dat er extra energie vrijkomt, onder andere door glucose uit onze darmen te halen. Om deze glucose snel in de bloedbaan te krijgen, wordt de darmbarrière tijdelijk meer doorlaatbaar. Dit is handig in noodsituaties, maar bij langdurige stress kan deze verhoogde doorlaatbaarheid problemen veroorzaken, zoals o.a. een verstoorde darmflora en het kan een huidprobleem zoals acne en eczeem verergeren en zelfs veroorzaken.

De invloed van een lekkende darm op acne en eczeem
Designua Shutterstock

Verkeerde voeding geeft stress aan het lichaam en kan een lekkende darm veroorzaken

Bij stress voor je lichaam denk je wellicht niet direct aan ‘verkeerde voeding’. Maar wanneer jij dagelijks dingen eet waar je lichaam veel last van ondervindt dan zorgt dit voor inwendige stress. Stel je gaat niet lekker op granen (dit zie ik vaak uit de ontlastings- en bloedonderzoeken komen)….en je eet meerdere keren per dag brood, pasta, ontbijtgranen, crackers, koek e.d.. Dan kun je je voorstellen, dat dit voor je spijsvertering geen feestmaal is.

Gluten zijn een belangrijke boosdoener

Maar wat is gluten eigenlijk….

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, kamut, rogge, gerst en spelt, het bevat het anti-nutriënt Gliadine. Dit stofje is een echte boosdoener voor de darmen, het verzwakt hier namelijk de beschermende laag, waardoor onverteerde voedseldeeltjes en schadelijke stoffen in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen, huidproblemen, voedselallergieën, vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen.

Nutriënten zijn bouwstoffen, dus essentieel voor ons lichaam. Gliadine zijn anti-nutriënten en werken als een soort saboteur voor je lichaam waardoor je minder voedingsstoffen opneemt.

Hoe kan Gliadine deze invloed op jouw darmen hebben?

Gliadine activeert zonuline, zonuline is een eiwit die de tight junctions in de dunne darm reguleert. Vergelijk de tight junctions maar met schuifdeuren (zie afbeelding hierboven). Wanneer zonuline in de darmen wordt vrijgegeven gaan de tight junctions een beetje open, zo kunnen nutriënten en andere goede voedingstoffen de darmwand passeren. Dit is dus een normale werking van ons lichaam. Bij het eten van bijvoorbeeld een broodje kaas (brood bevat gluten en hier zit dus het anti-nutriënt gliadine in) komen de gluten bij je tight junctions. Voordat ze door de schuifdeur mogen bekijkt de tight junctions of het een stof is die door de darmwand mag. Even simpel uitgelegd; Tight junctions vraagt om het paspoort van de gluten. Wanneer de gluten het paspoort laten zien, zien de tight junctions dat er anti-nutriënten in paspoort staat. De tight junctions weigeren nu de schuifdeuren te openen, gluten mogen niet door de darmwand. Het zijn anti-nutriënten en geen nutriënten en die mogen niet naar binnen! Maar gluten hebben de gemene eigenschap dat ze ervoor zorgen dat zonuline toch de tight junctions opent zodat ze de darmwand kunnen passeren!

Des te meer gluten we eten, des te meer tight junctions er open staan. Zo krijg je dus last van een verhoogd doorlaatbare darm ofwel de lekkende darm.

Wanneer je last hebt van een leaky gut dan zijn de ruimten tussen de tight junctions te groot. Hierdoor kunnen er grotere eiwit moleculen in de bloedbaan komen, zowel gluten als andere eiwitten. Het immuunsysteem krijgt een signaal en wordt actief. Tevens lekken er ook nog andere stoffen uit je darminhoud in de bloedbaan. Voordat je bloed het gehele lichaam doorgaat, gaat het eerst via de poortader naar je lever. Je lever is vaak niet in staat om alles te filteren en raakt overbelast.

Bij een ontlastingsonderzoek kan de zonuline worden gemeten. Een toename van zonuline in je ontlasting geeft aan dat je dunne darmbarrière verhoogd doorlaatbaar is geworden.

Gevolg van langere tijd verhoogd doorlaatbare darmbarrière: LGI – Low Grade Inflammation

  1. Steeds grotere kans dat pathogenen je lichaam binnenkomen.
  2. Steeds meer activatie van je aangeboren immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem heb je bij je geboorte al en bestaat uit de fysieke barrière en de algemene afweer.
  3. Steeds meer energie naar je immuunsysteem in plaats van andere belangrijke systemen. Je immuunsysteem heeft namelijk altijd voorrang op de andere systemen in je lichaam. Huid, haren en nagels zijn echt het minst belangrijk daar gaat de minste energie naar toe….

Wanneer jij weken achter elkaar stress ervaart, dan zorgt dit voor problemen in je lichaam. Je hebt dan een te lange tijd last van een verhoogd doorlaatbare darmbarrière, de wel bekende Leaky gut of lekkende darm. Lekkende darm is eigenlijk niet de juiste omschrijving, maar wordt veelal wel gebruikt. In werkelijkheid is je darmbarrière verhoogd doorlaatbaar geworden en is dus niet lek. Je lichaam wordt dan continu geprikkeld met stoffen in de bloedbaan die er niet horen, dit zorgt voor een LGI = Low Grade Inflammation, dus een laaggradige ontstekingsreactie in je lichaam. Jouw immuunsysteem signaleert dit en blijft de gehele dag actief, dit kost veel energie.

Gevolg: je bent niet ziek, je ligt niet de hele dag in je bed, maar je kan je wel belabberd en moe voelen. Het kan allerlei lichamelijke klachten geven, waaronder dus huidproblemen als acne en eczeem.

Ben jij jouw huidprobleem meer dan zat? Wil je werken aan de oorzaak i.p.v. symptoom bestrijden?

Door gedegen onderzoek via ontlasting en bloed kunnen we jouw probleem beter in kaart brengen en aan de oorzaak werken van jouw  darmklachten, voedingsintolleranties, acne, eczeem of dermatitis perioralis.

Spreekt dit jou aan? Maak dan een afspraak bij mij voor een orthomoleculair consult (klik hier voor meer info over een orthomoleculair consult).

Gezondheid start in je darmen. Zorg goed voor jouw darmen dan zorgen je darmen goed voor jou!

Bianca Buijs, Praktijk voor huidverbetering

Heb je nog vragen?

Laat het me weten. Je kunt mij een mailtje sturen: info@bb-huidverbetering.nl

Of je kunt je vraag stellen via het onderstaande online formulier.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and Terms of Service apply.