Hormonen kunnen een grote impact hebben op je huid, waaronder het ontstaan of verergeren van acne. Veel vrouwen merken dat hun acne verergert na het starten met anticonceptie, zoals de pil, de prikpil of een spiraal. Zelfs de koperspiraal kan in sommige gevallen acne veroorzaken.

Het is belangrijk om te weten dat acne ook kan opflakkeren terwijl je al langer een bepaald anticonceptiemiddel gebruikt. Je lichaam en hormonen veranderen namelijk constant, en dit kan invloed hebben op je huid.

Acne kan verergeren door anticonceptiepil, spiraal of hormoonpreparaat
JLco Julia Amaral Shutterstock

Hormonen hebben een grote invloed op je acne

Waarom zou je anticonceptie en acne in verband brengen?

Het is belangrijk om te weten dat je lichaam en hormonen voortdurend veranderen. Ook als je al jaren hetzelfde anticonceptiemiddel gebruikt, kan je huid hierop reageren met een verergering van acne. Hoewel anticonceptiepillen, spiraaltjes en implantaten vaak worden voorgeschreven om acne te verminderen, kunnen ze bij veel vrouwen juist het tegenovergestelde effect hebben. In mijn praktijk zie ik regelmatig dat vrouwen door de pil, spiraal of zelfs door de koperspiraal meer last krijgen van acne, of dat dit zelfs de oorzaak is van hun huidproblemen. Daarnaast kunnen deze middelen ook andere bijwerkingen veroorzaken, zoals gewichtstoename en in sommige gevallen een verhoogd risico op trombose.

Wat nu?

Ik begrijp dat anticonceptie een belangrijk onderdeel kan zijn van je leven. Toch is het waardevol om je bewust te zijn van de mogelijke invloed op je huid. Wil je graag onderzoeken of jouw acne mogelijk verband houdt met je anticonceptie? Neem dan contact met me op. Samen kunnen we kijken naar alternatieven of aanpassingen die zowel voor jouw gezondheid als voor een mooie huid zorgen.

Welke anticonceptiepil is het beste om acne te voorkomen?

De keuze voor een anticonceptiepil kan lastig zijn, zeker als je ook last hebt van acne of een gevoeligheid hiervoor. Er zijn talloze soorten pillen op de markt, elk met een unieke combinatie van hormonen. Deze hormonen hebben verschillende effecten op je lichaam, waaronder ook op je huid.

Het belang van de juiste hormonen

Wanneer je acne-gevoelig bent, is het belangrijk om een anticonceptie te kiezen met een laag androgene gehalte. Androgenen zijn mannelijke hormonen die de talgproductie kunnen stimuleren en daarmee acne kunnen verergeren. Kies daarom voor een pil met een progestageen dat minder androgene effecten heeft. Dit kan helpen om je acne onder controle te krijgen.

Persoonlijk advies

Het vinden van de juiste pil is vaak een kwestie van proberen. Wat voor de ene vrouw werkt, hoeft niet voor jou te werken. Het is daarom belangrijk om samen met je huisarts, dermatoloog of huidspecialist te bepalen welke pil het beste bij jouw specifieke situatie past. Zij kunnen je adviseren over de verschillende opties en de mogelijke bijwerkingen.

Andere factoren

Naast de keuze van de pil, zijn er ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op je acne, zoals voeding, stress en huidverzorging. Een gezonde levensstijl en een goede huidverzorgingsroutine kunnen in combinatie met de juiste anticonceptie helpen om je huid te verbeteren.

Trombose en de anticonceptiepil: Feiten en fabels?

Vergis je niet in de lobby die achter medicatie zit. Fabrikanten van andere merken zijn met deze negatieve publiciteit rondom bv. Diane-35 gebaad. Tijdens mijn cursus Dermatologie, waarbij les gegeven wordt door dermatologen, heb ik de vraag gesteld of je van bv. de Diane-35 trombose kan krijgen.

Zijn antwoord hierop was: “Val je in de risicogroep voor trombose? Dat houdt in: 

  • komt trombose in je familie voor,
  • rook je,
  • last van hoog cholesterolgehalte,
  • heb je diabetes,
  • hoge bloeddruk.

Dan kun je hier mee te maken krijgen.”
Hij vulde daarbij aan: “de kans dat je een maagbloeding krijgt van Ibuprofen en andere pijnstillers is groter (die dagelijks in grote getale worden geslikt). Maar een jonge gezonde meid, die aan de Diane-35, Yaz of Yasmin gaat en last van trombose krijgt, die kans is dus wel heel erg klein!”

Blijf helder nadenken en wanneer je in de risicogroep valt, laat je dan goed informeren.

Wat zegt de wetenschap?

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van de combinatiepil (met zowel oestrogeen als progestageen) inderdaad een licht verhoogd risico op trombose met zich meebrengt. Dit risico is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Leeftijd: Hoe ouder je bent, hoe groter het risico.
  • Andere risicofactoren: Roken, overgewicht, een familiegeschiedenis van trombose en bepaalde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten verhogen het risico.
  • Type pil: Niet alle anticonceptie pillen hebben hetzelfde risico. Voor uitgebreide info: klik hier.

Het belang van persoonlijk advies

Het is belangrijk om te benadrukken dat het risico op trombose voor elke vrouw anders is. Wat voor de ene vrouw geldt, hoeft niet voor de andere te gelden. Het is daarom essentieel om samen met je huisarts of gynaecoloog te bespreken welke anticonceptie het meest geschikt is voor jou. Zij kunnen je informeren over de voor- en nadelen van de verschillende opties en rekening houden met jouw persoonlijke situatie.

Wat kun je zelf doen?

  • Wees eerlijk tegen je arts: Vertel je arts over alle medicijnen die je gebruikt, over eventuele gezondheidsklachten en over je familiegeschiedenis.
  • Stop met roken: Roken verhoogt het risico op trombose aanzienlijk.
  • Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging is goed voor je hele lichaam, ook voor je bloedvaten.
  • Houd je gewicht op een gezond niveau: Overgewicht kan het risico op trombose verhogen.

Conclusie

Het is belangrijk om je goed te informeren over de risico’s van de anticonceptiepil, maar laat je niet onnodig bang maken. Door een open gesprek met je arts en een gezonde levensstijl kun je het risico op complicaties minimaliseren.

Tip: Lees meer info over trombose op de website van de Trombosestichting. Klik hier.

Deze hormonen in de anticonceptiepil kunnen je acne triggeren

Vooral Anticonceptiepil met een hoge dosering levonorgestrel of norgestimaat kunnen acne veroorzaken. Deze inhoudsstoffen uit de pil zijn progestagenen met een zogenaamde androgene werking. Androgenen zijn hormonen die met name door mannen en in mindere mate door vrouwen worden gevormd. Acne, vette huid en overbeharing worden veroorzaakt door de stimulerende werking van deze androgenen op de talgklieren en de haargroei. Heb je dus een acne gevoelige huid of een vette huid kies dan voor een anticonceptiepil met een progestageen dat juist een anti-androgene werking heeft.

Ieder lichaam is anders en reageert anders op hormonen, soms is het ook even zoeken en uitproberen wat het beste voor je werkt. Ieder lijf kan anders reageren…helaas bestaat er geen ‘One Size Fits All’. 

Wil je op een natuurlijke manier je acne onder controle krijgen? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.

Welke anticonceptiepil helpt tegen acne?

Deze 3 anticonceptiepillen kunnen je acne verbeteren. 

  1. Yasmin
  2. Yaz
  3. Diane-35

Maar helaas geldt dit niet voor iedere vrouw…zucht.

De Yasminpil is een populaire keuze voor velen, maar belooft geen wondermiddel tegen acne. Net als bij elke pil, zijn er gebruikers die zweren bij de resultaten en anderen die nog steeds naar de spiegel zuchten. Kortom, jouw huid, jouw lijf, jouw regels! Luister naar je lichaam en kijk naar wat je huid je vertelt…wellicht moet je het op een hele andere manier aanpakken. Hoe? Ik help je er graag bij.

Gebruik je geen PIL, maar een ander anticonceptiemiddel? 

Deze anticonceptiemiddelen kunnen je acne verergeren:

  • Mirena spiraal,
  • Koper spiraal, bevat dan wel geen hormonen, maar het kan toch je acne verergeren,
  • NUVA ring: flexibele kunststof ring wordt eenmaal per maand ingebracht,
  • Norplant: hormoon capsule geïmplanteerd in de bovenarm,
  • Depo-Provera: de prikpil is een oestrogeenvrije anticonceptiemethode.

De dame op onderstaande foto had acne gekregen door de koperspiraal.

Wat heeft ze gedaan om haar acne weer onder controle te krijgen:

  1. Koperspiraal laten verwijderen en vervangen door de Daysy
  2. Behandeling in mijn praktijk: reiniging, peelings, microneedling
  3. Advies juiste huidverzorging: 2 x per dag de juiste huidverzorging gebruiken is cruciaal om de acne onder controle te krijgen
  4. Voedingsadvies
Voor en na foto acne door koperspiraal

Hormonen uit spiraaltje verhogen stressrespons

Stress kan je acne ook weer verergeren….zo kom je in de welbekende vicieuze cirkel.

Klik hier om het artikel te lezen.

De bron van dit artikel kun je lezen op PUBMED: klik hier.

Een hormoonpreparaat, zoals Dagynil of Provera kan acne veroorzaken 

  • Dagynil: Artsen schrijven dit voor bij oestrogenen-tekort (= oestrogeen-deficiëntie) na de overgang (= post-menopauze), na verwijdering van de eierstokken (= ovariëctomie) of verminderde productie van geslachtshormonen (= hypogonadisme).
  • Provera: Artsen schrijven dit medicijn in lage sterkte voor bij abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus, menstruatieklachten, endometriose en overgangsklachten.

Anticonceptiemiddelen en bijwerkingen

We zijn ons er vaak niet van bewust, maar anticonceptiemiddelen zijn medicijnen. Net als alle medicijnen hebben ze een beoogde werking (zoals het voorkomen van zwangerschap), maar ook vaak ongewenste bijwerkingen. Hoewel een bijwerking ook een effect is op het lichaam, is dit effect in tegenstelling tot de gewenste werking ongewenst.

Bijwerkingen die regelmatig voorkomen:

Zeer vaak (> 10%):

  • Doorbraakbloedingen of ‘spotting’ (vooral tijdens de eerste maanden van het gebruik).

Vaak (1-10%):

  • Vaginitis, incl. candidiasis
  • Misselijkheid, buikpijn
  • Hoofdpijn, nervositeit, duizeligheid
  • Depressieve stemming, stemmingswisselingen
  • Gevoelige of pijnlijke borsten, dysmenorroe, amenorroe, verandering in vaginale afscheiding
  • Acne
  • Gewichtstoename

Voor complete lijst klik hier.

Bewustwording is belangrijk, dus hopelijk heeft dit artikel je meer bewust gemaakt.

Wil je je acne onder controle krijgen zonder anticonceptiemiddel? Ik help je hier graag bij.

Neem contact met mij op door het onderstaande contactformulier in te vullen.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Die mooie huid vrij van acne is dichterbij dan je denkt!

    Liefs Bianca
    Orthomoleculair Huid- en Darmspecialist

    Praktijk voor huidverbetering Liewegje 1A in Haarlem, dit is vlakbij Amsterdam, Diemen, Velserbroek, Santpoort, Driehuis, IJmuiden, Heemskerk, Heemstede, Overveen, Zandvoort, Bloemendaal.

    Acne kan verergeren door verkeerde anticonceptiepil, spiraal of hormoonpreparaat

    Acne kan verergeren door verkeerde anticonceptiepil, spiraal of hormoonpreparaat

    Acne kan verergeren door verkeerde anticonceptiepil, spiraal of hormoonpreparaat

    Acne kan verergeren door verkeerde anticonceptiepil, spiraal of hormoonpreparaat